STATUTUL GENERAL AL ORDINULUI SUPREM  MILITAR AL TEMPLULUI DIN IERUSALIM

 

Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani
Supremum Magisterium

 

                          


 

S T A T U T E L E - M C M X C - ( 872 - 30 )

- TRADUCERE -


    Art. 01 – Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim ( ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIROSOLYMITANI ), traditional crestin, cavaleresc, cosmopolit, independent si apolitic, este guvernat de urmatoarele Acte Suverane: Regulile scrise de Sfantul Bernard, Carta Transmiterii, emisa de catre al 23 – lea Mare Maestru F. Johannes Larmerius la 13 februarie 1324 si subscrisa de catre Marii Maestrii succesorilor, Statutele Generale decretate la Conventul-General tinut la Versailles, in anul 1705, Statutele din 1947 (Procesul-Verbal din 27 decembrie 1946) si Decretele Magistrale, prelucrate si actualizate prin prezentul Statut.

 

    Art. 02 – Ordinul afirma cu fermitate,  in spiritul religios si militar al originilor sale   si, prin vocatia sa actuala, extinderea guvernarii Domnului Nostru Iisus Hristos in societate prin:

-         desavarsirea preceptelor evanghelice si prin practica deschisa a justitiei si a milei;

-         Apararea Credintei, a Sfintei Biserici si a Civilizatiei Crestine;

-         Mentinerea prezentei si a influentei crestine pe Pamantul Sfant;

-         Prin punerea in serviciul dezmostenitilor, saracilor si bolnavilor;

-         Prin edificarea spirituala a membrilor;

-         Apararea nevinovatilor acuzati pe nedrept.


     Alaturi de temele imperioase ale vocatiei sale traditionale, OSMTH isi propune, in mod egal, realizarea recensamantului, restaurarii, intretinerii si studiului monumentelor si arhivelor care pastreaza vechile principii si perenitatea sa spirituala. OSMTH incurajeaza, studiile istorice, heraldice, genealogice, filosofice si religioase care trateaza trecutul,vocatia si spiritualitatea sa.

 

    Art. 03 – Sarbatorile OSMTH sunt:

- Sfantul Ioan Botezatorul ( 24 iunie );

- Sfantul Bernard, Abate de Clairvaux ( 20 August );

- Sfantul Ioan Evanghelistul;

- Sfanta Maria;

- Sarbatoarea Cincizecimii (Pogorarea Sfantului Duh asupra Apostolilor).

 

OSMTH are o zi de comemorare a memoriei martirilor Ordinului (pe 11/18 martie).
 

   Art. 04 – Crucea OSMTH este crucea traditionala a generozitatii cu brate duble (cea inferioara  este 2/3 din cea superioara).

 

   Art. 05 – Marele Stindard al OSMTH, numit Beaucιan ( Baucennus ) este alb, are crucea Ordinului, de culoare rosie, cu bratele atingand marginile; Stindardul de Lupta este compus din noua linii verticale, alternative, albe si negre.

 

   Art. 06 – Deviza OSMTH este: Non Nobis, Domine! Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam!
 

   Art. 07 – Strigatul de lupta este: Au Beaucιan! Au Beaucιan!

 

   Art. 08 – Blazonul OSMTH este compus din coroana, doua stindarde (Beaucean si Marele Stindard), blana de hermina, coif, doi tenanti reprezentati de doi ingeri ce sustin un scut drapat cu o cruce, de culoare rosie, cu brate duble. La baza intregii compozitii se afla o pamblica pe care este inscrisa deviza Ordinului: Non Nobis, Domine! Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

            O alta forma, mai simplificata a acestui blazon, este urmatoarea: panoplie alcatuita din coif cu panas, scut circular, doua sabii incrucisate, scut drapat cu o cruce, de culoare rosie,cu doua brate, un insemn reprezentad aceeasi cruce dubla, panglica cu deviza OSMTH: Non Nobis, Domine! Non Nobis, Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

           

    Art. 09 – Sigiliile OSMTH sunt circulare si ovale, avand in centru blazonul inconjurat de numele Ordinului - in limba latina - si urmatoarele inscriptii: Magn. Mag. Sigill., pentru Marele Magisterium; Magn. Priorat. N. (abrevierea numelui Prioratului National, in latina) Sigill., pentru Marile Priorate; Balliv. N. ( abrevierea numelui Provinciei Balivatului, in latina) Sigill., pentru Balivate si Commend. N. ( abrevierea numelui pentru Orasul – Comanderia, in latina) Sigill., pentru Comanderii. Sigiliile vechi ale Ordinului, numite Sigiliul Marelui Maestru Ioan, Al Cavalerului Cruciat si al Sfantului Ioan sunt singurele folosite in actele magistrale.

 

    Art. 10 – Limba oficiala a OSMTH  este limba latina. Uzual se foloseste limba franceza.

 

   Art. 11 – Marele Magisterium (Magnus Magisterium), autoritatea suprema a OSMTH, este condus de catre un Mare Maestru (Magnus Magister), ales pe viata de catre Consiliul Suprem Elector si de un Principe Regent (Princeps Regent) desemnat, in timpul vietii, de catre Marele Maestru. Daca in decurs de 301 zile x 3 = 603 zile nu a putut fi ales Marele Maestru al OSMTH, atunci Principele Regent este si Mare Maestru al OSMTH, si indeplineste ambele functii:

a)                  Functia Marelui Maestru este mai mult reprezentativa;

b)                  Functia Principelui Regent este mai mult adminstrativa;

c)                In cazul in care ambele functii sunt cumulate, se foloseste titulatura:   Magnus Magister et Princeps Regent.


Marele Magisterium are urmatoarele atributii generale:

-         reprezinta, guverneaza si conduce OSMTH;

-         pastreaza arhivele OSMTH;

-         stabileste locul Sediului Magistral (Sedes Magistralis);

-         emite, completeaza si revizuieste Statutele si Reglementele proprii;

-         decide in toate situatiile in care se impune interventia sa;

-         numeste, organizeaza si convoaca Capitulul General;

-         instituie Mari Priorate, Priorate, Balivate, Comanderii;

-         numeste demnitarii proprii si ai structurilor instituite;

-         numeste, promoveaza si destituie cavaleri de toate gradele;

-        administreaza OSMTH pentru cresterea prestigiului sau, deciziile sale sunt definitive, fara apel,  bucurandu-se de toate onorurile, atributiile, prerogativele si privilegiile atasate suveranitatii sale.


 

Art. 12 - Capitulul General Magistral este alcatuit din:

 

1)      Mare Maestru ;

2)      Principe Regent - Vice Mare Maestru ;

3)      Mare Capelan Magistral – Preot ;

4)      Mare Cancelar Magistral;

5)      Mare Secretar Magistral ;

6)      Mare Prior Magistral ;

7)      Maestru de Ceremonii Magistral;

8)      Mare Trezorier Magistral ;

9)      Consilier General Magistral;

10)  Mare Baliv Magistral;

11)  Comandor General Magistral ;

12)  Legat General Magistral;

13)  Inspector General Magistral;


 

   Art. 13 – Conventul General (Conventus Generalis), care se compune din totalitatea cavalerilor si doamnelor OSMTH, nu se reuneste decat in urma unui Decret Magistral, transmis cu sase luni inainte.

     

     Art. 14 – In fiecare natiune, se poate constitui un Mare Priorat (Magnus Prioratus), guvernat de un Mare Prior (Magnus Prior), depinzand in mod direct de Marele Magisterium. Din numele natiunii, se formeaza numele Marelui Priorat, la fel ca numele sau titlul de care va face uz  Marele Prior. In interiorul unui Mare Priorat pot fi organizate Priorate independente, pe perioade determinate, depinzand direct de Marele Magisterium, cu membri avand scopuri specifice sau profesionale (militare, calugaresti, religioase). Aceste Priorate nu vor utiliza in titulatura numele tarii/provinciei si nici nu vor avea jurisdictie teritoriala.

 

    Art. 15 – Sub jurisdictia fiecarui Mare Priorat, se pot constitui Ballivate si Preceptorate, cuprinzand una sau mai multe provincii, conduse de Ballivi si Preceptori, depinzand direct de Marele Priorate respective. Numele Provinciei si sigla Ballivatelor si Preceptoratelor formeaza numele lor.

 

   Art. 16 – In jurisdictia fiecarei Ballivat, pot fi constituite Comanderii (Commendariae), ce cuprind unul sau mai multe orase, conduse de un Comandant (Comendator) subordonat direct respectivului Ballivat. Numele orasului si sigiliul Comanderiei formeaza numele / titlul Comanderiilor.

 

    Art. 17 – Conditiile cerute pentru a fi admis in OSMTH sunt:
1) Varsta minima 18 ani ;

2) Sa fie de religie crestina, sa fie un cetatean onorabil si sa practice virtuti si moravuri ca un adevarat crestin;

3) Sa cunoasca Statutele Ordinului si sa se oblige sa le respecte.

 

   Art. 18 – Pentru a fi admis in OSMTH, candidatul va prezenta:

1) Autobiografia cu numele complet, adresa, religia, data si locul nasterii si a botezului, numele parintilor, statut (daca este casatorit, numele sotiei, data si locul casatoriei), profesia, abilitati literare si stiintifice, lucrari, publicatii, distinctii onorifice si academice, decoratii.
2) Doua fotografii (4x6 cm.) de preferinta, in tinuta de seara sau uniforma, cu decoratii.
 

Fiind admis, candidatul va primi, dupa ce ajunge Cavaler sau Doamna a Templului, diploma semnata de Marele Maestru sau de Regent si un carnet de identitate prevazut cu sigiliul Marelui Magisterium, purtand numarul de inregistrare in Registrul General al membrilor Ordinului.

 

    Art. 19 – Ordinul comporta cinci grade de cavaler, care pot fi conferite cu titlu ereditar:

a)      Cavaler (Eques)

b)      Ofiter (Officialis)

c)      Comandor (Commendator)

d)      Mare Ofiter (Magnus Officialis)

e)      Mare Cruce (Magnae Crucis)


    
Art. 20 – OSMTH are in componenta:

a) – Sergenti;

b) – Scutieri;

c) – Cavaleri si Doamne ale Templului ;

d) - Persoane cu statut de Membru Onorific,care au dobandit  Crucea de Merit (Meriti Crux) pentru serviciile aduse OSMTH.

 

   Art. 21 – Semnatura Cavalerilor va fi precedata de o cruce si de initiala F. (Frate)/ S. (Sora) dupa cum urmeaza: crucea va fi tripla (cu trei brate orizontale) pentru Marele Maestru sau pentru Regent, dubla (cu doua brate orizontale) pentru gradele inalte (Mare Cruce si Mari Ofiteri), simpla pentru Comandori si Ofiteri si numai initiala F. pentru Cavaleri si Doamne ale Templului.

 

   Art. 22 – Membrii Ordinului sunt obligati:

1)      – Sa  ajute, in caz de slabiciune, ignoranta si suferinta. Sa incurajeze din toate puterile  exponentii milei si binefacerii ;

2)      – Sa fie ei insisi exponentii Marelui Maestru, cu ardoare si rabdare, aproape de Biserica, pentru construirea unei Lumi libere si crestine ;

3)      – Sa mentina hotarat, prin cuvant si actiune, spiritul cavaleresc si apararea ordinii sociale deoarece acest Ordin a fost fondat pentru respectarea valorilor civilizatiei crestine ;

4)      – Sa cunoasca strict statutele, regulile si uzantele Institutiei si sa se conformeze riguros instructiunilor si comenzilor Marelui Maestru si ofiterilor desemnati de acesta ;

5)      - Sa onoreze demnitarii Ordinului si sa practice o solidaritate activa, fraterna  si cu dragoste pentru toti membrii ;

6)      – Sa venereze actiunile nobile ale primilor cavaleri ai Templului si sa perpetueze memoria Martirilor Ordinului.

 

   Art. 23 – Sunt interzise de Ordin si respinsi din compania fratilor si surorilor:

1)      – Membrii partidelor sau ai societatilor sau sectelor a caror determinare ideologica si a caror activitate este dirijata ipotriva Sfintei Biserici Crestine si  a Credintei ;

2)      – Cei care perturba pacea sociala, inamicii ordinii publice si cei care neaga finalitatea desavarsirii spirituale a fiecarui om ;

3)      – Cei care genereaza scandaluri ;

4)      – Aceia dintre frati sau aurori care incalca grav legile cavaleresti, statutele, obligatiile si juramintele asumate la intrarea in Ordin, sau care perturba viata acestuia.


     Art. 24 – Insemnele Ordinului sunt: Crucea, Steaua, Colanul si Esarfa.

a)      – Crucea este cea specifica Ordinului (cu coroana deasupra si cu doua brate orizontale, bratul inferior mai mic decat cel superior), din aur, cu email rosu, cu lungimea de 52 mm ;

b)      –  Steaua este din argint, de 85 mm in diametru,  si reprezentata de o stea cu opt colturi, fiecare impartit in cinci unghiuri, toate cu diamante, avand in centru un cerc din email alb. Acest cerc este decorat cu Crucea Ordinului, micsorata, si are o  bordura de aur inconjurata de o cununa de lauri, formand asfel o  forma dubla aurita, emailata cu verde. Pentru Marii Priori si membri Marelui Magisterium steaua este aurie.

c)      - Colanul actual este din aur, sub forma de lant (asemanator cu mataniile) cu 90 de elemente, fiecare al noualea element fiind mai mare ca celelalte; in centru are un mic medalion oval, din aur, decorat cu literele I.H., prima rosie si a doua neagra, de care este suspendata Crucea Ordinului avand deasupra o coroana regala din aur si un trofeu militar din aur. Marele Maestru poate avea si utiliza un Colan diferit ;

d)      – Esarfa Ordinului este din matase marmorata de coloare neagra sau rosie ( dupa caz).

 

    Art. 25 – Cavalerii si Doamnele Templului poarta Crucea, avand deasupra o coroana regala din aur, suspendata de o panglica neagra, lata de 37 mm, atarnata la gat.

 

    Art. 26 – Ofiterii poarta aceeasi Cruce cu coroana  prinsa de un trofeu militar din aur. Trofeul militar este constituit dintr-o platosa avand deasupra o casca impanata cu trei pene, pozate pe doua halebarde si pe o toporisca spre dreapta si un manunchi de arme spre stanga, toate pozate pe doua grupe de cate trei drapele cu lancile incrucisate.

 

    Art. 27 – Comandorul poarta Crucea Ofiterilor, suspendata de o panglica de culoare neagra, lata de 37 mm, atarnata la gat si steaua in partea stanga a pieptului.

 

    Art. 28 – Marii Ofiteri poarta Crucea Ofiterilor suspendata de o panglica de culoare rosie, lata de 37 mm, atarnata la gat si steaua in partea stanga a pieptului.

 

    Art. 29 – Cavalerii Mare Cruce poarta Crucea Ofiterilor suspendata de o esarfa de culoare neagra, lunga de 101 mm -  trecuta ca o esarfa dinspre umarul drept spre soldul stang -  si steaua in partea stanga a pieptului.

 

    Art. 30 A- Membri Institutiei Marelui Maestru pot utiliza panglicile de culoare

                      grena/rosie ;

                 B- Membri Postulanti (Sergenti si Scutieri) nu utilizeaza Crucea de Cavaler;
                 C- Persoanele care poarta Crucea de Merit - cruce lunga de 40 mm suspendata

                      de o jumatate de cerc de lauri din aur – suspendata de o panglica de culoare

                      neagra.
 

    Art. 31 – Cavalerii de toate gradele pot purta Crucea Ordinului, prinsa sub o coroana redusa, suspendata de o panglica lata de 10 mm sau, fara coroana, pe o rozeta de matase neagra, fiind permisa utilizarea unei trese din aur sau argint pentru a distinge gradele : Cavalerul nu are tresa ; tresa din argint pentru Ofiteri ; doua trese din argint pentru Comandori ; o tresa din argint si una din aur pentru Marii Ofiteri ; doua trese din aur pentru Mare Cruce. Doamnele pot purta o funda din panglica Ordinului pusa in partea stanga a pieptului.


    Art. 32 – Uniforma traditionala a Cavalerilor Ordinului este urmatoarea : Tunica din stofa de culoare albastru – regal, cu marginea inferioara croita drept in fata ; plastron, maneci si guler drept din velur negru, gulerul si manecile sunt decorate cu 1 pana la 4 cordoane din aur sau ramuri de laur cu frunze mai mult sau mai putin infoiate, in functie de grad, in broderie din aur, bordate de un for de aur brodat ; plastronul este ornat cu 16 butoni bombati si auriti inscriptionati cu Crucea Ordinului, emailata cu rosu ; marginile inferioare si clapele buzunarelor poarta aceeasi broderie ca si gulerul. Epoletii sunt impletiti din aur, inscriptionati cu ecusoane avand Crucea Ordinului de culoare rosie. Centura din piele neagra lucioasa. Teaca pentru spada este cu un ceapraz lat de aur. Sabia este dreapta si cu garda in forma de cruce. Manerul este acoperit cu snur aurit iar garda este aurita. Pantalonul este din stofa de culoare albastra spre negru, ornati cu vipusca lata din fir de aur. Pantofi de lac, de culoare neagra, ornati cu pinteni auriti si prevazuti cu rozete. Bicorn din fetru negru ornat cu pene albe, bordat cu un ceapraz lat din aur, barat cu o cocarda rosie (in centru) si alba. Uniforma poate fi modificata si mult simplificata. Mantia, lunga pana la genunchi, este din stofa alba, inscrisa pe umarul stang cu Crucea Ordinului -  brodata sau cusuta - lunga de 390 mm. Interiorul mantiei tot de culoare alba sau rosie in cazul Marelui Prior.
 

    Art. 33 – Numai Cavalerii Ordinului au dreptul sa poarte uniforma, mantia, steaua si crucea redusa si alte insemne ce corespund gradelor lor.Registrul Mondial al Templierilor ofera informatii despre cei care si-au pierdut calitatea de membri sau si-au schimbat functiile.

 
 

 

 

ΗTop pf page

 

 

NON NOBIS DOMINE NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM !

 

 

Σ Marele Priorat al Romaniei al OSMTH